dissabte, 28 de març del 2020

En el més profund de la mar

 Sedna is the goddess of the sea and the creatures that inhabit it, who lives deep in the ocean, in the Inuit tradition (misnamed 'eskimos'). According to the myth, she was once a young girl who rejected all her suitors. However, one day a handsome foreigner appeared and took her to live far away. He turned out to be a powerful shaman, so Sedna sent a cry for help to her father. When the old man came with his kayak to rescue her, the sorcerer unleashed a powerful storm. Frightened, Sedna's father threw his daughter into the water to appease him, but the girl tried to cling to the kayak again, so the man, desperately, cut off her fingers one by one with the oar. Sedna ended up sinking into the sea and marine animals were born from each of her fingers. There she become the 'old woman of the sea', hostile and furious with men, especially if they misbehave, although she also gives their livelihood thanks to the 'children' born from her hands.

 Sedna es la diosa del mar, y de las criaturas que lo habitan, que vive en lo más profundo del océano en la tradición Inuit (mal llamados 'esquimales'). Según el mito, una vez fue una joven chica que rechazaba a todos sus pretendientes. Sin embargo, un buen día apareció un atractivo extranjero que se la llevó a vivir lejos. Éste resultó ser un poderoso chamán, de manera que Sedna envió un grito de ayuda a su padre. Cuando el anciano fue con su kayak a rescatarla, el brujo desató una fuerte tormenta. Asustado, el padre de Sedna lanzó a su hija al agua para apaciguarlo, pero la chica intentó aferrarse de nuevo al kayak, de manera que el hombre, desesperado, le fue cortando los dedos uno por uno con el remo. Sedna acabó por hundirse en el mar y, de cada uno de sus dedos, nació un animal marino. Allí se convirtió en 'la anciana del mar', hostil y furiosa con los hombres, sobre todo si se portan mal, aunque también dadora de su sustento gracias a los 'hijos' nacidos de sus manos.

 Sedna és la deessa del mar, i de les criatures que l'habiten, que viu al més profund de l'oceà en la tradició Inuit (mal anomenats 'esquimals'). Segons el mite, una vegada fou una jove noia que rebutjava a tots els seus pretendents. No obstant, un bon dia aparegué un atractiu estranger que se l'emportà a viure ben lluny. Aquest resultà ser un poderós xaman, de manera que Sedna envià un crit d'ajuda al seu pare. Quan l'ancià va anar amb el seu caiac a rescatar-la, el bruixot va desfermar una forta tempesta. Espantat, el pare de la Sedna va llançar a la seva filla a l'aigua per apaivagar-lo, però la noia va intentar aferrar-se de nou al caiac, de manera que l'home, desesperat, li va anar tallant els dits un per un amb el rem. Sedna acabà per enfonsar-se al mar i, de cadascun dels seus dits, en nasqué un animal marí. Allí es convertí en 'l'anciana del mar', hostil i furiosa amb els homes, sobretot si es porten malament, tot i que també dadora del seu sustent gràcies als 'fills' nascuts de les seves mans. 









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada