dijous, 25 de juny del 2020

Rulers of Life and Death

 In voodoo, the indigenous religion of Haiti, on the island of Hispaniola, born from the syncretism between the Catholic religion of the settlers and the beliefs of African slaves (mostly from the 'fon' culture of West Africa), there is a varied and lively family of 'loas' (gods) who actively participate in the believers lives. One of the most important is Ghede, Lord of Death (and Life also, in a certain way) and, in his most terrible form, Baron Samedi, Master of the Underground World (the cemetery) and the Afterlife (for that reason he wear sunglasses when he emerging under sunlight). In the other hand, Azaka or Azacca, his younger brother, is the Lord of Agriculture, Fertility and the countryside life, perhaps coming from an earlier indigenous cult of corn. And while Azaka is simple, affable and, to a certain extent, naive, his older brother, although terrible because of the position he holds, is a rather sophisticated, elegant and even a joker guy, a irresponsible and presumptuous lover of rum and cheap tobacco.

 En el vudú, la religión autóctona de Haití, en la isla de La Española, nacida del sincretismo entre la religión católica de los colonos y las creencias de los esclavos africanos (mayoritariamente de la cultura 'fon' del Oeste de África) existe una variada y animada familia de 'loas' (dioses) que participan activamente en la vida de los creyentes. Uno de los más importantes es Ghede, Señor de la Muerte (y de la Vida también, en cierta forma) y, en su forma más terrible, la de Baron Samedi, Amo del Mundo Subtérraneo (el cementerio) y de la Ultratumba (por lo que ha de llevar gafas de sol cuando emerge bajo la luz del sol). Por su lado, Azaka o Azacca, su hermano menor, es el Señor de la Agricultura, la Fertilidad y de la vida en el campo, procedente tal vez de un culto indígena al maíz anterior. Y mientras Azaka es sencillo, afable y, hasta cierto punto, ingenuo, su hermano mayor, aunque terrible por el cargo que ostenta, es un tipo sofisticado, elegante y más bien bromista, un irresponsable y presumido amante del ron y el tabaco barato. 

 En el vudú, la religió autòctona d'Haití, a l'illa de La Española, nascuda del sincretisme entre la religió catòlica dels colons i les creences dels esclaus africans (majoritàriament de la cultura 'fon' de l'Oest d'Àfrica) hi ha una variada i animada família de 'loas' (déus) que participen activament en la vida dels creients. Un dels més importants és Ghede, Senyor de la Mort (i de la Vida també, en certa forma) i, en la seva forma més terrible, la de Baron Samedi, Amo del Món Subterrani (el cementiri) i de l'Ultratomba (pel que ha de dur ulleres de sol quan emergeix sota la llum del sol). Per la seva banda, Azaka o Azacca, el seu germà petit, és el Senyor de l'Agricultura, la Fertilitat i de la vida al camp, procedent potser d'un culte indígena anterior al blat de moro. I mentre Azaka és senzill, afable i, fins a cert punt, ingenu, el seu germà gran, encara que terrible pel càrrec que ostenta, és un tipus sofisticat, elegant i més aviat bromista, un irresponsable i presumit amant del rom i el tabac barat.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada