dimarts, 28 d’abril del 2015

Pobles i races de la Terra Mitjana

Netejant aquest estiu passat l'habitació, em vaig topar amb diversos treballs que vaig fer ja fa molt de temps. Entre ells, en paper d'esbós i un format una mica més gran que un A3, aquesta representació de tots els pobles i races que pululen per l'univers de la Terra Mitjana creat pel professor Tolkien. Per aquella època feia poc que havia llegit "El Senyor dels Anells", i em trobava a punt de fer el mateix amb "El Silmaríl.lion", en espera de l'estrena de la primer pel.lícula que adaptava la primera de les primeres novel.les.

La il.lustració completa, amb tots els personatges dels pobles de la Terra Mitjana formant un "anell", tan real com metafòric.

A l'esquerra, flanquejat per hòbbits i elfs, es troba el representant dels Homes… i sí, sé que a la Terra Mitjana s'hi troben moltes poblacions diferents d'homes, però aquest personatge, al ocupar la part central del conjut, junt a la seva solitud, no és més que el barem amb que comparar un ésser humà amb la resta de criatures de la Terra Mitjana. A la dreta es troben els tres representants de les races èlfiques: d'esquerra a dreta, un elf de Rivendell, un elf de Lothlórien i un elf silvà del Bosc Negre.  

Al cantó esquerra de la il.lustració es troben les races "menudes" de la Terra Mitjana: D'esquerra a dreta, un nan, la criatura Gòl.lum (en aquella època no tenia tan clar a quina població podia pertànyer) i les tres grans races en que es divideix el poble dels Hòbbits (Forts, pelosos -el més abundants- i els albs).

I ara és el torn de races més grans. A l'esquerra es troba en Tom Bombadil (d'una grandària molt més grossa que la del seu homòleg litarari i, inclós aquí, per no saber a quin grup dels altres pertanyia), acompanyat d'un típic orc de Mórdor, i un ent o "pastor d'arbres". A la dreta hi ha un trol (molt més semblant a un home-llop gegantí, en veritat…) i, als peus d'aquest, un orc Uruk-hai. Al fons d'ells dos, i mig amagat darrera d'una muntanya de tressors i relíquies, es pot veure com un tumulari treu tímidament un braç.

I, finalment, les criatures més mítiques i gegantines del món tolkenià: un gegant de pedra (apareguts en el conte de "El Hòbbit" i l'existència dels quals no se sap si és real o només una llicència poètica), un drac (de la classe "uruloki" o escupidora de foc) i un dimoni dels temps passats, un balrog equipat amb el seu fuet i l'espasa envoltada de flames. 

dimarts, 21 d’abril del 2015

Death on the road (for endangered species)

Prenent com a punt de refèrencia una notícia llegida al diari, he realitzat aquesta il.lustració en A5 i tinta per a un exercici durant aquest curs. En la notícia es denunciava l'alta mortaldat de l'espècie del linx ibèric (Lynx pardinus), una espècie ja de per si molt amenaçada per caçadors furtius i la pèrdua del seu hàbitat natural, a les carreteres.




dimarts, 14 d’abril del 2015

Lazy days

Setmana mandrosa i tranquil.la. Seguint, però, la meva política de publicar almenys un cop per setmana, avui toquen un parell d'il.lustracions del curs passat en blanc i negre. Una de dibuix tècnic dedicada a la perspectiva, i l'altra de tema totalment lliure.

Petit homenatge a la saga "Resident evil" que vaig aprofitar en aquest exercici de perspectiva. Tot a llapis i en format A3.

Il.lustració a tinta del meu quadern d'esbossos de l'any passat.

dimarts, 7 d’abril del 2015

Reelectures del Sant Sopar

A pesar que la Setmana Santa ja ha acabat, avui toca una entrada de temàtica religiosa. Per a poder preparar l'exàmen d'ingrés al cicle d'il.lustració vaig haver de fer tot un seguit d'exercicis. Un d'ells tractava de la reeinterpretació d'obres clàssiques, en aquest cas de "El Sant Sopar" de Leonardo da Vinci.



D'esquerra a dreta, l'escena des d'un punt de vista més abstracte, plantejant l'escenari buit (després de tenir lloc el sopar?) i amb tots els seus protagonistes lluïnt la indumentària moderna de les seves respectives professions segons els Evangelis o les tradicions posteriors.

L'Últim Sopar per als antics o els moderns déus: Jesús rodejat de tota una cort de divinitats paganes de diferentes cultures i civilitzacions.